Cumind HR

Jest suplementem diety uzupełniającym dietę w kurkuminoidy oraz witaminy z grupy B.

Kurkuminoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne, a witaminy B6 i B12 wspierają funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i pomagają utrzymywać sprawność umysłową. Poza tym zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia. Witamina B6 dodatkowo przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

Składniki: Ekstrakt z kłącza kurkumy długiej (Curcuma longa), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; substancje przeciwzbrylające: behenian glicerylu, dwutlenek krzemu, talk, stearynian magnezu; witamina B12 (cyjanokobalamina), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny); substancje glazurujące: karboksymetyloceluloza, hydroksypropylometyloceluloza, kwas stearynowy; barwniki: tlenek żelaza, ryboflawina, tlenek tytanu.

Technologia

Biodostępność kurkuminy wynosi zaledwie ok 1 godziny. Oznacza to, że nie jest ona w stanie dotrzeć ani zadziałać we wszystkich obszarach naszego organizmu. Naukowcy intensywnie poszukują nowych sposobów na zwiększenie biodostępności kurkuminy, zaprzęgając do swoich poszukiwań innowacyjne technologicznie rozwiązania. Na całym świecie powstało już kilka opatentowanych rozwiązań nanotechnologicznych, które mają na celu wykorzystanie potencjału leczniczego kurkuminy bez ingerencji w jej strukturę chemiczną. CUMIND HR to jedno z takich rozwiązań.

1. Cumind HR zawiera specjalną, opatentowaną mieszankę kurkuminy, jej dwóch pochodnych oraz olejków eterycznych kłącza ostryżu. Odkryto bowiem, że przyswajalność kurkuminy zwiększa się, gdy, zamiast izolować ją z naturalnego środowiska, ekstrakt zostanie wykonany z kilku substancji, naturalnie znajdujących się w kłączu ostryżu. Do kurkuminy dołączono więc jej dwie pochodne: demetoksykurkuminę i bisdemetoksykurkuminę oraz naturalne olejki eteryczne.

2. Badania wykazały, że dodanie do kurkuminy substancji oleistych, sprzyja lepszej biodostępności. W Cumind HR wykorzystano to tego celu substancje oleiste występujące naturalnie w kłączu ostryżu.

3. Cząsteczki kurkuminy w Cumind HR zostały poddane mikronizacji, czyli zmniejszeniu. Dzięki temu procesowi więcej cząsteczek zostaje uwalnianych z tabletki i wchłanianych do organizmu. Przyswajalność zmikronizowanej kurkuminy jest większa. Maleńkie cząsteczki docierają do odległych zakamarków naszego organizmu. Na przykład, przekraczają barierę krew-mózg, dzięki czemu kurkumina może oddziaływać na procesy zapalne w mózgu oraz na procesy odpowiedzialne za nasz nastrój i funkcje poznawcze.

4. Litery HR przy nazwie Cumind oznaczają kolejny proces innowacyjny - szybkie uwalnianie cząsteczek kurkuminy z tabletki.

5. Cumind HR zawiera ekstrakt z kurkuminy standaryzowany do 95%.

6. Stężenie kurkuminy w ekstrakcie wynosi 25:1.

Badania epidemiologiczne wykazują, że w Indiach zapadalność na niektóre choroby, jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy nowotwór jelita grubego, jest kilkakrotnie niższa niż w USA. Wykazano, że ma to związek ze spożyciem curry, której podstawowym składnikiem jest kurkuma.

Close Menu